Vanliga frågor

BunnyGiants

-Den "lilla" jätten med det stora hjärtat.

Frågor och svar

 

Vad är minsta tillåtna ytan för en Belgisk jätte?

 

I dagsläget är den minsta lagliga ytan för en kanin på över 5kg 0,9kvm. Buren ska vara minst 70cm hög, 70cm bred och 130cm lång. Eftersom en jätte kan krypa bortåt +10kg viktmässigt behöver den en STOR bur, det är en rejäl kanin! Rekommenderar starkt att man bygger en större bur (läs inhängnad) när man ändå är igång, för kaninens välmående! En del har dem frigående inomhus, andra har dem i hästboxar men även i anpassade hagar. Har man tänkt sig att ha en jätte inomhus ska man kaninsäkra alla rum och tänka på att de blir ganska höga när de står på sina bakben.

Fr.o.m. den 19 juli 2019 gäller minst 1kvm för kaniner över 6kg. Minsta mått på kortaste sidan är 0,8m och den måste vara minst 0,9m hög.

 

Ska man isolera kaninens vinter-krypin?

 

Nej, det behövs inte. Kaninen sätter egen päls och har inga problem att stå emot kyla om den skyddas från väta och blåst vilket den gör med ett bo/krypin. Boet ska vara fyllt med hö/halm för att hjälpa kaninen mot kylan, stråna flätar ihop sig och blir en bädd som går upp runt kaninens sidor och isolerar värmen. Det man ska tänka på, är att om man har haft kaninen inne under sommaren så kan man inte släppa ut den i bur mot hösten och tro att den ska klara sig. En kanin behöver sommaren för att vänja sig och kunna ha en möjlighet att sätta vinterpäls, är den inomhus har den aldrig ett behov av vinterpälsen. Men sköter man det rätt har kaninen inga problem att stå emot kylan vintertid, då brukar de ha svårare för värmen sommartid. Möjlighet till SKUGGA och friskt VATTEN!

 

Vad äter en Belgisk jätte?

 

Precis som alla andra kaniner är jätten en gräsätare. En kanin ska ha fri tillgång till torrt bra hö och friskt vatten! Örter, vissa grönsaker och viss frukt är ett väldigt bra komplement till foderstaten, även grenar av olika slag. Mina djur får dagligen grenar under ffa sommarhalvåret (örter och annat året om!) för att kunna gnaga, äta och variera kosten. Var observant på vad du ger kaninen och när, vissa saker kan vara giftiga och en del växter är giftiga när de sätter nya skott, t ex.

Man kan även komplettera med pellets, men det är väldigt viktigt att man tittar på de olika typerna som finns av kraftfoder då en del är mindre lämpade. För mycket pellets är inte bra då det kan leda till bl a fetma och bettfel.

Hö/gräs är alltid basen!

 

Enda skillnaden med att ha en jätte jämfört med andra raser är att de äter mer! ;)